Üzleteinkben megtalálja a régió legjobb borait, melyeket jó szívvel ajánljuk húsainkhoz, húskészítményeinkhez. Azt az alapvető kijelentést, mely francia földről származik, miszerint fehér húsokhoz fehérbort, vörös húsokhoz vörös bort adjunk, sok igazságot tartalmaz, de érdemes árnyalni a képet. A sokszínűség, a sokféle régi és új fűszer, eddig nem igen ismert étel megjelenése nagyban átalakította a képet. Oda kell figyelni az illatokra, az alapvető aromákra, a borok testességére, gyümölcsösségére, mert könnyű hibázni, s ilyenkor elmarad az óhajtott harmónia, a bor és az étel igazi házassága, amely mindegyik felet szárnyra kapja és élvezeti szempontból kiemeli és csúcsokra emeli.
Nem sok olyan étel van, melyhez ne tudnánk bort ajánlani, a magyar konyha, kiegészülve a nagyvilág divatos ízeivel igazi kihívás a borajánlók számára. Jöhet húsleves, saláta, babfőzelék, túrós rétes és őszibarack, mindenki megtalálja a párját. Talán egy kivétel mégis akad, s ez nem más, mint a kávé, amely méltóan zárja le étkezéseinket, finom, erős aromái olyan karakteresek, hogy utána már vétek bort fogyasztani.
Étel | Bor |
Aperitifek | Száraz pezsgők, esetleg száraz vermutok, a száraz fehérek közül a legalkalmasabb a tokaji szamorodni |
Előételek | Könnyű száraz fehér, üde nem túl harsány rosé |
Levesek | Lágy, illatos, száraz, esetleg félszázaz fehérek, különösen az édeskés zöldségeknél, tejfölös és krémleveseknél. |
Gyümölcslevesek | Édességük okán már a félédes, édes fehérek felé is kacsintgathatunk, muskotályok, hárslevelű, furmint lehet a megoldás. |
Gulyásleves | A marhából készült fűszeres leves már a vörösborokat kívánja , a nem túl csersavas kategóriában, de jó választás egy szép siller is. |
Halászlé | A paprikás, csípős ízek könnyű vörösborokat kívánnak, de siller is jó kísérő lehet. |
Bableves | Külön kategória a levesek közt, mivel karakteres íze már testes fehérek és a csersavasabb vörösborok irányába mutat, pláne, ha füstölt csülökkel, tejföllel tálaljuk. |
Főzelékek | A tejfölös édeskés ízeknél a félszáraz, félédes fehér a legjobb kísérő |
Babfőzelék, Lencsefőzelék | Ezek is kivételek, a karakteres, hordós száraz fehérek és a testesebb vörösborok is jól passzolnak |
Töltött paprika | A rizses, sertéshúsos töltelék miatt is már a karakteres száraz fehérborok és a testesebb vörösborok bátran fogyaszthatók hozzá |
Káposztás ételek | Testes, tüzes, magyaros fehérek, savasabb vörösök |
Gombás ételek | Fűszerezettségüktől függően a száraz fehértől, a rosén át, a könnyű vörösig választhatunk |
Halételek | A könnyű reduktív fehér borok terepe ez, kivétel a magyaros ponty, harcsa ételek sora, ahol megint a testes rosék, sillerek és a könnyű vörösök jöhetnek. |
Csirke, pulyka, kacsa, liba | A könnyű száraz fehérektől indul a sor, egészen a rosékig elmehetünk, a fűszerektől, köretektől függően. A nálunk népszerű paprikások, pörköltek, a karakteresebb kacsasültek már a siller és könnyű vörös felé is elvisznek. |
Sertéshús | Itt már szélesedik a borválaszték, a száraz, hordós, karakteres fehérektől indulhatunk, s a rosék, sillerek mellett már a testesebb vöröseket is bevállalhatjuk, pláne a pörkölteknél, paprikásoknál, grilleknél |
Marhahús | A fűszerezettségtől függően itt már a vörös tartományban érdemes maradni |
Máj, belsőségek | Az szerint, hogy pirított vagy pörkölt verziókban gondolkodunk, a testes fehértől a silleren át a könnyű vörösökig is elmehetünk. |
Vadak | A zsenge nyúl és fácán kivételével, amely még esetleg a testes fehéreket is engedi, a vadételek, erdei fűszerezettségük és intenzív íz világuk miatt a testes, karakteres vöröseket kedvelik. |
Saláták | A könnyű fehérek, és a rosék birodalma ez, karakteres borok elnyomják az üde zöldségeket és illatokat. |
Tészták | A feltéttől függ, hogy fehéret vagy esetleg rosét, sillert, könnyebb vöröset adunk hozzá |
Édes tészták | Félédes, édes fehérborokat választhatunk |
Sütemények | Édes borok, szamorodnik, aszúk, fordítások, édes, félédes pezsgők |
Gyümölcsök | Üde, félédes fehérborok, esetleg pezsgők |
Sajtok | A sokféleség rányomja bélyegét a borválasztásra. A könnyű friss sajtoktól indulunk, a félkemény, kemény sajtokon át az aromás, érlelt, penészes lágysajtokig, majd a végén a kéksajtok zárják a sort. A borsor is így fejlődik, a könnyű fehérektől a karakteres, tüzesebb fehérek irányába, majd a lágysajtoknál már inkább a vörös tartományba jutunk. A kéksajt igazi kivétel, a sajtok királyaihoz, bármilyen furcsa édes tokaji borok illenek a legjobban. |
forrás: bor-neked.hu
Borkínálatunk:
Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Rosé 2014 (0,75 l, 12,5% vol.) - Száraz minőségi rosébor
Színében a félbe vágott eper jelenik meg. Illatában fajtajelleges málna. Málnás-szedres íz jegyekkel jelentkező, kedves bor, ami egy kiemelkedő adottságú fajta, a biztosan kezelt reduktivitás és a borász merészségének sikeres találkozója. Az Alföldön ritkán készítenek ebből a nemes fajtából rozét - ez a változat igazolta a törekvést. Kissé telt, mégis jól iható, jelentős borászati tudást sejtető, elegáns bor.
Hajós-Bajai Rosé Cuvée 2014 (0,75 l, 12,0% vol.) - Száraz minőségi rosébor
Kékfrankos Rosé minőségi száraz rosébor (0,75 l)
Kékfrankos Rosé minőségi száraz rosébor (1,5 l)